Was ist eine akustische Täuschung?

Τι είναι μια ακουστική εξαπάτηση;

Ίσως γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε πάντα να βασίζεστε 100 % στην αισθητηριακή αντίληψη σας. Σίγουρα θα γνωρίζετε το τυπικό φαινόμενο της οπτικής εξαπάτησης. Ένα Fata Morgana είναι επίσης γνωστό σε εσάς. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση του μεγέθους ή των χώρων. Υπάρχουν επίσης επιθυμητές αναπαραστάσεις που είναι πολύ δημοφιλείς στην τέχνη, σε καρτ ποστάλ ή σε ημερολόγια, για παράδειγμα.

πολύ λιγότερο γνωστό, ωστόσο, ότι υπάρχουν επίσης ακουστική εξαπάτηση . Μερικές φορές ερμηνεύετε τους τόνους που αντιλαμβάνεστε από το περιβάλλον σας, γιατί μερικές φορές ερμηνεύετε πολύ διαφορετικά από ό, τι στην πραγματικότητα. Στον οδηγό μας θα γνωρίσετε μερικά παραδείγματα.

καλυμμένοι τόνοι

Συμβαίνει ότι μπορείτε να ακούσετε δύο τόνους ταυτόχρονα που διαφέρουν ελάχιστα όσον αφορά το ύψος. Στη συνέχεια, παίρνετε μόνο το πιο δυναμικό ερέθισμα. Ο αποφασιστικός παράγοντας είναι ότι ένας από αυτούς τους δύο τόνους είναι πολύ πιο δυνατός από τον άλλο.

Οι έξυπνοι εφευρέτες της μορφής MP3 εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ακουστική εξαπάτηση. Εάν παίζεται η μουσική, μέρος των τόνων μπορεί απλά να αφεθεί έξω. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν μερικούς τόνους ούτως ή άλλως. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην ψηφιοποίηση. Η μετάδοση δεδομένων επηρεάζεται επίσης στη διαδικασία. Όσο μικρότερα είναι τα αρχεία, τόσο το καλύτερο. Τότε είναι απαραίτητη μόνο μια απαίτηση ελάχιστης διαστημικής για την εξοικονόμηση αρχείων μουσικής ή τη μεταφορά τους γρηγορότερα στο διαδίκτυο.

Το ακουστικό φαινόμενο του Shepard Skala

Το SO -Called SHEPARD SCALE ασχολείται με ένα ακουστικό φαινόμενο στο οποίο παίζονται ταυτόχρονα αρκετοί στόχοι. Οι ήχοι είναι διαφορετικοί. Ωστόσο, επειδή ο όγκος αλλάζει στο χρόνο, ως ακροατής έχετε την αίσθηση ότι θα ακούσετε μια κλίμακα. Στην πραγματικότητα, ακούτε μόνο τους ίδιους τόνους και κάθε ένας από αυτούς τους τόνους έχει διαφορετικό όγκο. Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πολλά όμορφα παραδείγματα ήχου. Τα αποτελέσματα που μπορείτε να αντιληφθείτε εμφανίζονται πολύ φουτουριστικά. Οι καλλιτέχνες αρνούνται επίσης αυτή την εξαπάτηση, για παράδειγμα σε κομμάτια πιάνου. Αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιείται μερικές φορές ακόμη και από σωλήνες οργάνων για ορισμένες μελωδίες. Αυτό δημιουργεί μια πολύ κυμαινόμενη εμπειρία ήχου.

μελωδίες με μυστηριώδες υπόβαθρο

Η Diana German είναι ένας πολύ γνωστός Αμερικανός μουσικός ψυχολόγος. Στις σπουδές της, διαπίστωσε ότι συνήθως δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε αυθαίρετα επιλεγμένα θραύσματα μελωδία χωρίς συνεκτικό πλαίσιο. Ωστόσο, μόλις το θέμα έχει ακούσει ολόκληρο το κομμάτι της μουσικής, είναι δυνατόν να αντλήσει ολόκληρη τη μελωδία από τα θραύσματα. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να προσθέσει τα περάσματα που λείπουν, εάν είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια, ακούτε ολόκληρο το τραγούδι στο κεφάλι σας, αν και μπορείτε να αντιληφθείτε μόνο τους μεμονωμένους τόνους από αυτό.

Χωρική ηχητική επίδραση με στερεοφωνικό

Ένα ειδικό εφέ ήχου δωματίου μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας το stereofonie . Βασικά, απαιτούνται μόνο δύο διαφορετικά συστήματα μεγάφωνων, τα οποία αναπαράγουν τους τόνους. Με έναν επιδέξιο έλεγχο, προκύπτει η ψευδαίσθηση ότι η πηγή ήχου θα ήταν στο δωμάτιο κάπου αλλού από ό, τι στην πραγματικότητα. Αυτό το ειδικό αποτέλεσμα χρησιμοποιείται συχνά στον κινηματογράφο ή σε μια συναυλία.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα 3D κινούμενα σχέδια. Στη συνέχεια προστίθεται μια χωρική εικόνα στην οπτική ψευδαίσθηση. Η προϋπόθεση είναι ότι οι θόρυβοι τοποθετούνται ακριβώς στη σωστή θέση. Βρίσκετε την προκύπτουσα εντύπωση πιο ρεαλιστική και μερικές φορές δεν μπορείτε πλέον να διακρίνετε μεταξύ ταινιών και πραγματικότητας.

Το ειδικό αποτέλεσμα McGurk

Ξέρετε σίγουρα ότι μπορείτε να ακούσετε ακριβώς τι λέει κάποιος; Εάν είστε πραγματικά τόσο σίγουροι, μπορείτε να το δοκιμάσετε με το αποτέλεσμα McGurk. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ακουστική εξαπάτηση: μια εμπειρία ακρόασης επικαλύπτεται από την οπτική αντίληψη. Ο αποφασιστικός παράγοντας είναι πάντα η κίνηση που κάνει ο ομιλητής με το στόμα του. Πιστεύετε πραγματικά ότι ακούτε άλλα λόγια. Ωστόσο, η αποθηκευμένη ακολουθία ήχου δεν αλλάζει.

Με αυτό το αποτέλεσμα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να διαβάσετε ακόμη και ασυνείδητα ακόμη και τα χείλη, αλλά χρειάζεστε κάποια πρακτική για μια ακριβή αναγνώριση.

Η εμβοή ως εξαπάτηση

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο δυσάρεστη ακουστική εξαπάτηση είναι η εμβοή . Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα φάντασμα θόρυβο στο αυτί σας. Μπορείτε να ακούσετε αυτά, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά. Μια εμβοή μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για εσάς. Ειδικά όταν η εμβοή αποδεικνύεται μόνιμη, γίνεται πραγματικά άβολη.

Η σκανδάλη για εμβοές περιλαμβάνει:

  • ατυχήματα
  • τραύμα ακοής μέσω βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης υπερφόρτωσης
  • άγχος

Στην περίπτωση εμβοής, διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας είναι κατάλληλες, για παράδειγμα φάρμακα, ψυχολογικές ή φυσιολογικές θεραπείες.

Ένα ακουστικό μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιτυχή θεραπεία της εμβοής σας.