Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

ζημιά ακοής: σκανδάλη, συμπτώματα, πρόληψη

Η ζημιά στην ακοή γενικά προκύπτει από κληρονομικούς παράγοντες, θόρυβο, λόγω ασθένειας ή λόγω ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο, alters- και απώλεια ακοής θορύβου είναι μία από τις πιο κοινές μορφές. Ενώ με την αύξηση της ηλικίας η λειτουργία ακοής μειώνεται σταδιακά λόγω φθοράς, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά να είναι σοβαρή λόγω υπερβολικής ή υπερβολικά μακράς θέσης.

Τα πρώτα σημάδια της ζημιάς ακοής μπορούν Tinnitus , η έλλειψη αντίληψης υψηλών τόνων < /A> καθώς και δυσκολίες στην κατανόηση των συνομιλιών με θορύβους υποβάθρου. Τις περισσότερες φορές, η συχνότητα κυμαίνεται από 4000 hertz επηρεάζεται κυρίως, αλλά η ζημιά εξαπλώνεται προοδευτικά σε περαιτέρω περιοχές.

έμφυτη ζημιά ακοής

Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά γεννιούνται με ζημιά στην ακοή είναι πολυάριθμες. Από τη μία πλευρά, οι γενετικοί παράγοντες είναι ένας τυπικός παράγοντας. Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη γέννηση, η βλάβη στο παιδί μπορεί να προκαλέσει την ακρόαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιτίες της συγγενούς ζημίας ακοής δεν μπορούν να καθοριστούν πλήρως. Εάν υπάρχει ζημιά ακοής από τη γέννηση, αυτό συχνά έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γλωσσική ανάπτυξη. Για την πρώιμη αναγνώριση που εξασφαλίζει γρήγορη θεραπεία και μετριασμό της επακόλουθης ζημίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος της νεογέννητης ακοής.

ζημιά ακοής λόγω θορύβου

Ο υπερβολικός θόρυβος είναι σε θέση να βλάψει τα κύτταρα των μαλλιών στο εσωτερικό αυτί επειδή μείωσε τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα τρίχας παρέχονται λιγότερο με αίμα και υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου. Η έλλειψη οξυγόνου με τη σειρά του εμποδίζει τη σωστή λειτουργικότητα των κυττάρων τρίχας, δηλαδή την προώθηση των νευρικών ερεθισμάτων. Η βλάβη στα κύτταρα των τριχών είναι ανεπανόρθωτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη φθορά της προστασίας από την ακοή, επαρκή διαλείμματα ακρόασης και αποφυγή θορύβου. Αυτό ισχύει ειδικότερα για θέσεις εργασίας ή χόμπι που φέρνουν υψηλή ηχορύπανση.

Εάν η ζημιά ακοής προκαλείται από θόρυβο, μιλάει μια απώλεια ακοής θορύβου
.

ζημιά ακοής από ακουστικά

Ο θόρυβος δεν είναι μόνο διαθέσιμος στην εργασία, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Η ακρόαση της μουσικής υπογραμμίζεται ιδιαίτερα εδώ, η οποία δεν πραγματοποιείται πάντα σε εύκρατο όγκο. Η ακρόαση από τα ακουστικά εμφανίζεται όταν τα αυτιά είναι υπερήχοι πάνω από τα ακουστικά με υπερβολική δυνατή μουσική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ενεργοποιημένες προειδοποιήσεις του smartphone σχετικά με την καταλληλότητα του τόμου μουσικής χρησιμεύουν ως πρακτική κατευθυντήρια γραμμή.

ζημιά ακοής μέσω δυνατής μουσικής

Η δυνατή μουσική χωρίς τη χρήση ακουστικών μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής. Η ακοή ζημιών από τη δυνατή μουσική ευνοείται κυρίως από συναυλίες, φεστιβάλ και κλαμπ. Σε αυτά τα γεγονότα, η μουσική παίζεται σε όγκο 100 dB ή περισσότερο και επομένως είναι σαφώς στην ακοή -εντυπωσιακή περιοχή. Εάν επισκέπτεστε πιο συχνά εκδηλώσεις αυτού του είδους, θα πρέπει να σκεφτείτε να φορέσετε προστασία από ακοή.

ζημιά ακοής μετά από συναυλία

Η ζημιά ακοής μετά από μια συναυλία είναι συνήθως προσωρινή. Συνήθως εκφράζονται σε μια θαμπή ακοή και θόρυβο του αυτιού που εξαφανίζεται ξανά μέσα σε λίγες ώρες. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η ζημιά ακοής μπορεί να εκδηλωθεί, διότι σε κλαμπ και σε συναυλίες υπάρχουν ακραίες όγκοι που θα απαιτούσαν ήδη προστατευτικά μέτρα στους χώρους εργασίας.

ζημιά ακοής από το πόσο db;

Σύμφωνα με το διάταγμα στο χώρο εργασίας, οι εργοδότες πρέπει να θέσουν προστασία ακρόασης για τους υπαλλήλους τους για περίοδο 8 ωρών για περίοδο 8 ωρών. Από 85dB, η πραγματική φθορά της προστασίας πρέπει να ελέγχεται ήδη από τον εργοδότη. Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι ο μακροπρόθεσμος όγκος μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές ακοής άνω των 80dB. Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης να εκθέτει όγκους άνω των 100dB έως 15 λεπτά την ημέρα.

Ποια ζημιά ακοής υπάρχουν;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στην εισαγωγή, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ζημιών ακοής. Βασικά, γίνεται μια διάκριση μεταξύ της αίσθησης ήχου, της αγωγιμότητας ήχου και της συνδυασμένης απώλειας ακοής. Αυτό το άρθρο

παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των τύπων ζημιών ακοής

Ζημιά ακοής σε παιδιά και εφήβους

ζημιά ακοής σε παιδιά και εφήβους συμβαίνουν όλο και περισσότερο. Εκτός από την κληρονομική ζημιά ακοής υπό όρους, ο θόρυβος παίζει ρόλο εδώ. Για την ηλικιακή περιοχή που αναφέρθηκε, υπάρχουν δυνητικά επιβλαβείς πηγές θορύβου, ειδικά στην περιοχή αναψυχής. Οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να αποφευχθούν, για παράδειγμα, με ήσυχα παιχνίδια (υπό την προϋπόθεση ότι ο ήχος των παιχνιδιών) και φυσικά φορώντας την προστασία από την ακοή και τη γενική αποφυγή του θορύβου.

Βλάβη ακοής αντιβιοτικών

νικοτίνη, αλκοόλ, καθώς και διάφορα φάρμακα μπορεί να επηρεάσει την ακοή. Στον ιατρικό τομέα, υποψιάζονται τα αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις ότι οδηγούν σε απώλεια ακοής. Τα αντιβιοτικά Aminoglykoside ειδικότερα επικρίνονται έντονα. Με αυτό το αντιβιοτικό, τα αισθητήρια κύτταρα τρίχας στο εσωτερικό αυτί, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον θόρυβο, μπορούν να βλάψουν. Ο κίνδυνος είναι κυρίως με τα νεογέννητα πρόωρα μωρά.